1. Je gaat meteen associëren. Legt verbanden tussen je persoonlijke, dagelijkse omgeving en het kunstwerk. Het maakt niet uit wat het kunstwerk voorstelt: realistisch of abstract, het roept iets op of niet. Je geniet ervan of niet. Je luistert naar wat anderen van het kunstwerk vinden maar gaat voor je eigen mening.
  2. Een kunstwerk is pas goed als het iets voorstelt wat ook nog lijkt op de realiteit.. Hoe realistischer hoe beter. Abstracte kunst stelt letterlijk en figuurlijk niets voor.  ( Dat kan mijn neefje van vier nog beter). Kunstwerken moeten ook iets ‘moois’ laten zien om goed gevonden te worden. Dat andere kijkers een andere mening kunnen hebben, snapt je wel maar dat die mening anders is dan de jouwe , begrijp je niet. Die kleur is toch gewoon lelijk?
  3. Een kunstwerk is vooral iets wat uitdrukking kan geven aan emoties. Je vind een kunstwerk beter als het een sterker gevoel in je opwekt. Je wil de betekenis die de kunstenaar erin heeft gelegd, begrijpen. De kunstenaar heeft zijn eigen, originele manier van zich uiten. Een kunstwerk hoeft niet meer realistisch te zijn om ‘goed’te zijn, maar moet de krachtige expressie van de kunstenaar goed weergeven. Je begrijpt dat anderen een ander gevoel bij een kunstwerk kunnen krijgen; ieder heeft een eigen opvatting over kunst. Over smaak valt niet te twisten.
  4. Over kunst kunst kun je discussiëren  en zo je mening bijstellen. Door te luisteren naar kunstkenners die je wijzen op beeldaspecten, materiaalgebruik, symboliek van de traditie, krijg je een vollediger begrip van het kunstwerk. Je snapt dat tijd, plaats, traditie en materiaalmogelijkheden invloed hebben op hoe een kunstwerk eruit ziet.
  5. Je beseft dat je met je eigen smaak  en inzicht een individuele, genuanceerde mening kan hebben. Je bent nieuwsgierig waarom iemand nu juist die mening heeft. Kritisch toets je jouw mening regelmatig aan de mening van anderen om te kijken of hij nog klopt en of die mening wel oprecht is. Je weet dat je oordeel is bepaald door de cultuur en de tijd waarin je leeft en je bent je bewust van de heersende standpunten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *