Op de markt te Zwolle vind ik een prachtige gebloemde stretch stof. Tegenwoordig kun je dit kopen om in te lijsten en aan de wand te hangen. Ik besluit er een jurk van te maken.

Lap op de markt
Lap op de markt

Bloemenjurk
Teunie Bastiaan, katoenen jurk, 2016

Bloemenjurk
Teunie Bastiaan, katoenen jurk, 2016

Ik draag hem op oud en nieuw feest voor Irakese christenen. Als metafoor voor de enige echte Nederlander die avond.

p1070752 p1070753

Stilleven met bloemen in een glazen vaas II

bloemen-jandavidszHet origineel van mijn lap stof is te zien in het Rijksmuseum. De schilder is Jan Davidsz. de Heem. Dit stilleven bevat naast een veelheid aan kleurige bloemen ook diverse bewoners van dierenrijk; kenmerkend voor de stillevens van De Heem. Dit weelderige boeket bestaat o.a. uit: tulp, trosnarcis, anjer, dagbloem, roos (wit, roze), tarwe, fluitekruid, slaapbol, pronkerwt, hondsroos, kamperfoelie, kievitsbloem, rode anemoon en een hortensia.

Deze schilder, ook wel Johannes de Heem of Johannes van Antwerpen genoemd, was een echte stilleven-schilder, hoewel hij ook bijv. een portret van de jonge Willem III schilderde. Zijn stofuitdrukking en oog voor detail was fenomenaal. Hij werkte zowel in Utrecht, Leiden en Antwerpen en is bekend vanwege zijn kleurrijke en barokke stijl. Zijn werken zijn o.a. in het bezit van het The National Gallery in Londen, het Mauritshuis en het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *