Thee roos, roos op hout, 10 x 10cm, Teunie Bastiaan, 2018

Mijn vader heeft in het voorjaar zulke mooie geurende rozen tegen het huis aan groeien. Ik besluit er één helemaal uit elkaar te pluizen en op te plakken. Nu nog 10 x vergroot schilderen. Jammer dat de geur niet bewaard blijft. Die denke we er dan bij. Vroeger plukte ik op weg van school naar huis, samen met mijn buurmeisje rozenbottel rozen, daar maakte we dan geurend rozenwater van heerlijk was dat.

Onderstaande kom ik tegen op internet, nooit geweten en toch leuk.

Rozen zijn al sinds vanouds familie van de appel dus is het geen verrassing dat rozenbottels eetbaar zijn, ze smaken ietwat scherp zoals wilde appelen. Het is een rijke bron van vitamine C die tot 10 maal hoger ligt dan appelsienen. Het ideale tijdstip voor het oogsten van bottels is net nadat de eerste vorst ze wat zachter heeft gemaakt, ze moeten natuurlijk nog een goede structuur en een mooie kleur hebben.
Op de eerste vorst is het dit najaar natuurlijk nog eventjes wachten. Natuurlijk oogsten we niet alles want ook de tuinvogels oogsten mee en kunnen in het doorgaans kouder wordende najaar alle extra’s gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *